Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prázdniny u mohelnických hasičů

Prázdniny u mohelnických hasičů

O prázdninách zasahovali hasiči při 84 událostech, z toho u 37 v červenci a 48 v srpnu. Při nich byly 4 osoby usmrceny, 10 bylo zraněno; zachráněno bylo 6 osob a také štěně. Při 15 událostech prvovýjezdovou cisternu doplňovala velkokapacitní cisterna, technický automobil nebo výšková technika.

V období extrémního sucha jsme zasahovali u 28 požárů, z nichž ve třech případech hořel lesní porost na hřebeni mezi Krchleby a Javořím a v Pobučí, hořel i travní porost u silnice na Loštice, v Řepové, Úsově, Třeštině a Stavenici, traktor v Bohuslavicích, 2 stohy za Klopinou, zahořela auta na Studené Loučce a na Zábřežské ulici, vysokozdvižný vozík ve firmě Siemens nebo nakladač na poli u Úsova, v Lošticích chatka, pečící trouba v Kauflandu, porost mezi svodidly na silnici R35 ve směru na Olomouc nebo vzduchotechnika ve firmě Montix.

Počet dopravních nehod byl poměrně nízký, ale nehoda nákladního vozu s dodávkou na mohelnickém kopci si vyžádala jeden lidský život a jedno těžké zranění, druhá nehoda tamtéž, kde štěrk z převráceného kamionu, jehož řidič s velkým štěstím vyvázl bez vážnějších zranění, pokryl silnici v délce několika desítek metrů. Třetí nehoda osoby s vlakem byla zase tragická, další smrtelná zranění si vyžádala nehoda auta s cyklistou na Uničovské ulici a při nehodě na R35 musela jednotka řidičku po nárazu vyprostit. Ostatních 5 nehod nebylo tak vážných, přesto si vyžádaly 2 lehká zranění a unikající provozní kapaliny nebo střepy ohrožovaly životního prostředí a bezpečnost provozu.

Technické pomoci jako zásahy na likvidaci obtížného hmyzu, kácení nebezpečných stromů, likvidaci následků bouřky, záchranu zraněných osob a zvířat z uzavřených prostor, likvidaci úniků nebezpečných látek, akutní otevírání bytů nebo aut, ve dvou případech záchranné a pátrací akce na Bagrech, práce s výškovou technikou např. na kostele nebo zásobování vodou osady Zavadilka kvůli výpadku vrtů. Celkem se jednalo o 46 technických zásahů.

V tomto období extrémních teplot zasahovali hasiči v 9 dnech při dvou, v 7 dnech při třech, ve 2 dnech při čtyřech a poslední červencový den při pěti událostech denně. K tomu probíhala údržba techniky a prostředků, které dostaly řádně zabrat, a např. při každém z požárů lesa u Javoří bylo použito 300 metrů hadic, které byly stejně jako ostatní vybavení umyty, vysušeny, smotány a ošetřeny – a do několika dnů zase použity.

Kromě zásahů jsme prezentovali techniku a činnost na akcích v Moravičanech, Doubravici, Úsově, Klopině, Lukavici, Pavlově, Křemačově a Zvoli, na stanici nás navštívil tábor DDM Magnet, zajišťovali jsme požární asistenci na FingersUp! a 40.Mohelnickém Dostavníku, při nichž jsme zároveň zasahovali i u jiných zásazích. Také jsme průběžně zkrápěli mohelnické ulice, aby se neprášilo ze staveb, a na chvíli ovlažili vzduch. To vše při maximálním výběru dovolených hasiči z povolání, které zastupovali dobrovolní kolegové, kteří mnohdy na stanici trávili bez nadsázky celé dny.

                                                                                                                  -PH-